Súgó: Témák, szavazások és események létrehozása

Mivel a fórumok alapvetôen az üzenetek küldésérôl szólnak, szeretnénk idôt fordítani a különbözô opciók és technikák bemutatására. Akik számára már ismerôsek a fórumszoftverek, javasoljuk hogy ugorjanak rögtön a Bulletin Board kód és Grimaszok hivatkozásokhoz.

Kérlek vedd figyelembe, hogy egy SMF fórumot annak adminisztrátora(i) alaposan testreszabhat(nak), ezért a dokumentációban lévô bármely opció jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenki számára elérhetô lesz minden fórumban.

 1. Hozzászólási alapok
  1. új téma indítása
  2. új szavazás indítása
  3. Esemény küldése a naptárba
  4. Válaszolás egy témára vagy szavazásra
  5. Hozzászólás idézése
  6. Hozzászólás módosítása vagy törlése
 2. Alapvetô hozzászólási opciók
  1. üzenet ikon
  2. Bulletin Board kód
  3. Grimaszok
 3. Kódok és beágyazás (kezdôknek)
 4. További opciók
  1. értesítés a válaszokról.
  2. Visszatérés a témába.
  3. Ne használjon grimaszokat.
  4. Csatolmányok

Hozzászólási alapok

új téma indítása

Navigálj a fórumra, amihez hozzá akarsz szólni és kattints az új téma gombra (alapértelmezésként a fórum tetején és alján is megjelenik, ahogy a Felhasználói súgó bevezetôjében olvasható), ami az új téma indítása képernyôre visz téged. Számos opció jelenik meg, a két legfontosabb mégis a Téma és üzenet mezô (nincs cimkézve, de a méretérôl egyértelmû). írd be a témát és kezd el begépelni (vagy beilleszteni) az üzeneted a fô tartalmi mezôbe, semmilyen olyan üzenet nem lesz elküldve aminek nincs témája és tartalma egyaránt. Ha meg vagy elégedve a nyers szöveggel, elküldheted azt a Hozzászólás gombra kattintva és/vagy elôször megnézheted az Elônézet gombra kattintva, de számos további opció áll rendelkezésedre, hogy a dolgokat kicsit érdekesebbé tedd.

 • Néhány fórum a navigációs fát felül jeleníti meg helytakarékos, vízszinten módon.
 • Néhány fórum úgy van beállítva, hogy egy további Helyesírás ellenôrzés gomb is megjelenik a Hozzászólás és Elônézet opciók mellett.

új szavazás indítása

Egy szavazás alapvetôen egy téma, amihez egy kérdés és szavazási opciók kapcsolódnak, melyet az új téma gomb helyett az új szavazás gombbal lehet létrehozni a fentebb bemutatott módon. Egy szavazás létrehozásához szükséges a Kérdés mezô kitöltése és legalább két választási Opció megadása, továbbá a Téma és üzenet mezôk kitöltése, mint egy átlagos témánál. További opciók, miszerint hány opcióra szavazhat egy tag, meddig tartson a szavazás, megváltoztathatják-e a tagok a szavazataikat és milyen kikötések mellett jelennek meg az eredmények is adhatóak meg.

Több mint öt választás megadásához egyszerûen kattints az Opció hozzáadása gombra, ahányszor szükséges.

Egyes felhasználóknak lehetôségük van szavazás hozzadására már létezô témákhoz is.

Esemény küldése a naptárba

Ahol ez az opció be van állítva, ott létrehozhatsz eseményt a Naptár linket választva a fômenübôl, majd a naptár képernyôn az Esemény létrehozása gombra kattintva. Amit itt látni fogsz az egy új téma indítása képernyô kiegészítô mezôkkel az esemény címének, dátumának és cél fórumának megadásához, ami egész egyszerûen annyit csinál, hogy hozzáadja az eseményt a naptárhoz és egy linket készít rá a megadott fórumban.

Válaszolás egy témára vagy szavazásra

Egy témára vagy szavazásra való válaszolás alapvetôen ugyanaz mint egy új téma indítása, de nem szükséges bármit is beírni a Téma mezôbe, hacsak nem akarod megváltoztani. Egy szavazáson való részvételhez egyszerûen válaszd ki az opció(ka)t és kattints a Szavazat elküldése gombra.

Ha a 'Gyors válasz' be van kapcsolva, egy egyszerû válasz mezô is megjelenik az oldalon lévô hozzászólás(ok) után, de itt a Bulletin Board kódot és Grimaszokat neked kell beírnod, ha ezt használod.

Hozzászólás idézése

Ha egy hozzászólásra annak idézésével szeretnél válaszolni, rákattinthatsz az adott üzenetnél az Idézet gombra és hozzáírhatod saját üzeneted az idézett szöveghez vagy rákattinthatsz a Válasz gombra és az alatta található 'Téma összegzés' résznél az adott üzenetnél az Idézet beszúrása gombra kattints, de vedd figyelembe hogy:

 • Mindkét opció egy linket készít az eredeti hozzászóláshoz, megjelenítve a hozzászóló nevét és a hozzászólás dátumát és idejét, ahol a Bulletin Board kód quote kódja egyszerûen a kiegészítô információk nélkül idézi az adott hozzászólást.
 • A teljes Idézet funkciótól függetlenül a 'szerzô' attribútum elhagyható vagy hozzáadható, ahogy az SMF Bulletin Board kód hivatkozásban látható lejjebb.

Hozzászólás módosítása vagy törlése

Egy hozzászólás módosításához kattints a Módosítás gombra és végezd el a változtatásokat. Vedd figyelembe, hogy a legtöbb fórum általában úgy van beállítva, hogy az utolsó szerkesztés dátuma és idôpontja megjelenik, de az adminisztrátor(ok)nak lehetôsége van egy rövidebb idôszakot is megadni, mielôtt ez megtörténik.

Egy hozzászólás törléséhez kattints a Törlés gombra, majd kattints az OK gombra a felugró Törlöd ezt az üzenetet? ablakban. Néhány fórum lehetôvé teszi az általad indított témák vagy szavazások törlését is, de ezek a gombok mindig az oldal alján jelennek meg.

Alapvetô hozzászólási opciók


üzenet ikon:
FélkövérDôltAláhúzottKeresztülhúzott|Világítás árnyékFényújság|Elôre formázott szöveg Balra igazítás Középre zártJobbra igazítás|Vízszintes vonal|BetûméretBetûtípus
Flash beszúrásaKép beszúrásaHiperlink beszúrásaE-mail beszúrása FTP link beszúrása|Táblázat beszúrásaTáblázat sor beszúrásaTáblázat oszlop beszúrása|Felsô indexAlsó indexTávíró| Kód beszúrásaIdézet beszúrása|Lista beszúrása
Mosolyog Kacsint Nevet Vigyorog Dühös Szomorú Meglepôdött Menô He? Hááát Bibíí Zavarodott Nem szól szám Határozatlan Puszi Sír

üzenet ikon

A legördülô menü lehetôvé teszi a téma mezô alapértelmezett ikonjának megváltoztatását, ezzel kifejezhetô a hozzászólás hangulata vagy fontossága.

Bulletin Board kód

A Bulletin Board kód (vagy BBK) egy lényeges eszköz a hozzászólások formázásához és megjelenésüknek megváltoztatásához. Mivel a nyers szöveget közel ugyanolyan módon formázza, mint a szövegszerkesztôkben lévô formázó eszközök, a fô üzenet mezô mégse WYSIWYG módon viselkedik, így az üzenet valódi megjelenését csak az elônézettel lehet megtekinteni.

Egy teljes SMF Bulletin Board kód hivatkozás található lejjebb.

Grimaszok

A grimaszok tekinthetôek hóbortosnak, de fontos szerepet játszhatnak az írott szavak tisztázásában is. A legtöbb fórumszoftverhez hasonlóan az SMF is tartalmaz alapértelmezett grimasz képeket, melyek a hozzászólásba a releváns ikonra kattintva vagy a releváns kód beírásával illeszthetôek be. Egy ne használjon grimaszokat opció is elérhetô arra az esetre, ha nem szeretnéd, hogy a beírt karakter kombinációk át legyenek konvertáltva képpé!

Egy teljes SMF Grimaszok hivatkozás található lejjebb.

Kódok és beágyazás (kezdôknek)

Az elérhetô BBK gombok és azok jelentésének kilistáza elôtt nézzük meg hogyan is mûködnek, vegyük példának, hogy egy szöveget félkövér stílusban akarunk elküldeni. Kezdhetnénk azzal, hogy a B (Félkövér) gombra kattintunk és beírjuk a szöveget a létrehozott tagek közé, ám gyakran sokkal praktikusabb ha elôször begépeljük a szöveget, kijelöljük és rákattintunk a gombra. Tehát a 'szöveg' begépelése, kijelölése és a 'B' gombra való kattintás a '[b]szöveg[/b]' formát eredményezi, ami elküldéskor vagy elônézetkor szövegként jelenik meg. (Megjegyzés: Opera böngészôben nem mûködik, mivel az a tageket a hozzászólás végén szúrja be.) Következesen a '[b]szöveg[/b]' kijelölése, majd az I (Dôlt) gombra való kattintás az '[i][b]szöveg[/b][/i]' formát eredményezi, amely nem csak hogy szöveg formában lesz elküldve, de bemutatja a beágyazás fogalmát is, ami azt jelenti, hogy minden egyes új tag pár, ehhez az esethez hasonlóan egy új 'dobozként' látható, tartalmazva az eredeti szöveget és bármely rajta alkalmazott kódot.

A BBK tagek beírhatóak és szerkeszthetôek közvetlenül is a gombra való kattintás helyett.

További opciók

A következô opciók egyes fórumokban alapértelmezésként is megjelenhetnek, de lehetnek egy kibontható/összezárható panelben (próbáld ki a lenti nyílra való kattintással!) is:


+ További opciók...
 értesítés a válaszokról.
 Visszatérés a témába.
 Ne használjon grimaszokat.
Csatolás:

Engedélyezett kiterjesztések: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Maximum engedélyezett csatolmány méret: 128 KB

gyorsbillenytûk: alt+s az elküldéshez/hozzászóláshoz vagy alt+p az elônézethez


értesítés a válaszokról

Jelöld be, hogy feliratkozz e-mail értesítésre a témában.

Visszatérés a témába

Jelöld be, hogy visszatérj a témába (az üzenetek fôoldala helyett) hozzászólás után (Megjegyzés: a viselkedés beállítható a profilban is).

Ne használjon grimaszokat

Jelöld be, ha azt akarod hogy egyes karakter kombinációk ne grimaszokként jelenjenek meg a hozzászólásodban.

Csatolmányok

Ha be van kapcsolva, lehetôvé teszi fájlok csatolását a hozzászólásaidhoz, hasonló módon mint az e-mail kliensekben, tehát egyszerûen megkeresed a fájl(oka)t a számítógépeden mielôtt a Hozzászólás gombra kattintanál. Törölhetsz vagy hozzáadhatsz még több fájlt a hozzászólásod módosításával, de kérlek vedd figyelembe hogy:

 • Az engedélyezett fájl kiterjesztések és méretek a fórum adminisztrátora(i) által vannak beállítva.
 • Habár a legtöbb fórum úgy van beállítva, hogy a csatolt képeket a hozzászólásaid részeként jelenítik meg, nem lehetséges a csatolmányokat elônézni, így üzeneted elküldése elôtt mindig ki kell tallóznod és csatolnod kell a fájlokat.
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal | Fordítás: SMF-Portal.hu